2cvE

Je eigen of een geheel op maat gemaakte eend, zacht en soepel zoevend gemaakt. Met hergebruikte of nieuwe materialen, bescheiden of flinke range, klaar voor thuis- of snelladen. Het kan allemaal.

Ontwikkeling
Ruim 100km range die verlengd kan worden met snelladen, het liefst met hergebruik van bestaande EV-componenten, minstens dezelfde prestaties als de eend. Ons Programma van Eisen.

We komen uiteindelijk 190km ver. De motor komt uit een Nissan Leaf, de accu’s zitten in het chassis. De prestaties zijn potentieel spectaculair, maar worden elektronisch aan de eend aangepast. Het gewicht neemt met 180kg toe, om dat op te vangen zijn de achterste veren iets zwaarder uitgevoerd. Nadeel heb je er niet van, sterker; hij rijdt er beter door. Doordat hij iets in de veren gedrukt wordt rijdt hij minder springerig en heerlijk soepel.

Door het behoorlijke koppel en het grotere toerenbereik is het niet meer nodig om van versnelling te wisselen. De eend rijdt van nul tot 130km/u gewoon in de derde versnelling, de achteruit wordt ingeschakeld door met een schakelaar de motor andersom te laten draaien. Koppeling en versnellingspook zijn niet meer nodig. Fijn toeren zonder schakelen.

Met het toegenomen vermogen en koppel ben je onafhankelijker op de weg. Tegenwind speelt minder een rol, je haalt gewoon soepel vrachtwagens in. Bij het stoplicht ben je zeker niet als laatste weg, bij een tussensprintje kun je nog wel eens een verbaasde blik ontmoeten. Alles gaat gewoon soepeler. En dan ook nog eens in stilte, je kunt zonder stemverheffing een gesprek voeren.

We gebruiken schijfremmen, deze zijn in een eend iets overbemeten -ze worden ook gebruikt op de zwaardere Acadiane en Ami 8- , waardoor ze ook met het toegenomen gewicht en vermogen goed blijven remmen. Ook remt de motor licht regeneratief, waardoor het hydraulisch remmen iets ondersteund wordt. Met wat anticiperend rijden zullen je remblokken niet erg hard slijten. In de toekomst remmen we graag nog wat meer regeneratief, maar dan moeten we eerst nog even ABS voor een eend ontwikkelen. 

We blijven constant op zoek naar mogelijkheden en andere oplossingen. De meeste conversies worden gedaan met industrie-componenten met een laag voltage. Wij kiezen voor hoog voltage omdat dit de standaard is in de automotive wereld waardoor we hun beproefde techniek kunnen toepassen. Ook geeft het de mogelijkheid van snelladen, volgens ons de manier om meer gebruiksvrijheid te krijgen.

Op zoek naar andere batterij-opties ontmoetten we een partij die heel compacte units kan leveren. Hierdoor konden we een al langer levend plan realiseren: een chassis vullen met accu’s en hiermee een platform vol energie bouwen. Een best unieke ontwikkeling, en vast niet de laatste.

Range, hoever kom je er nou eigenlijk mee? 

Met onze kleinste set van 27 kWh kom je 190km ver en dat is voor veel gebruikers ruim voldoende, we verkopen hem het meest. Als je je C4 eruit wil knikkeren, dan raden we je ons 37kWh pakket aan. Hiermee rijd je uit onze toonzaal direct naar Maastricht. Een tussenliggende optie is er ook: met 32kWh kom je 220km ver. 

Voor het vaststellen van de range hebben we onze praktijkervaring gebruikt. Zoals een boot een ideale rompsnelheid heeft waarbij hij optimaal door het water glijdt, ligt de ideale snelheid van een eend net onder de 100km/u. Dit hebben we als uitgangspunt genomen. Hierboven neemt de luchtweerstand exponentieel toe en je energieverbruik daarmee ook. Constant 125 rijden kan, maar levert je 50% meer verbruik op. Stadsritten daarentegen zijn weer veel gunstiger, ook omdat je bij het stoplicht niet stationair staat te draaien.

Laden, hoe gaat dat?

Je kunt thuis of elders gewoon met een 16A stopcontact laden, dat gaat niet snel maar wel gestaag. ’s Nachts of tijdens je werk stroomt hij vol. Ook kun je aan een laadpaal laden, bij je in de straat of naast de BMW i3 van je collega. Om je laadtijd te bekorten kun je ook voor 3-fase laden kiezen. Echt vlot gaat het met snelladen bij bijvoorbeeld Fastned, dit zijn we aan het ontwikkelen. Hier koppel je de externe lader direct aan de accu’s die in 20 minuten weer een derde van je gekozen range bijlaadt.

@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019
@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019
@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019

Accu’s, waar zitten die? 

Onze accu’s plaatsen we in een speciaal ontwikkeld chassis, waardoor de holle ruimte onder je stoelen optimaal gebruikt wordt. We voegen wel wat kilo’s toe, maar doordat het gewicht goed verdeeld wordt blijft het onderstel mooi in balans. Afhankelijk van de grootte van het gekozen pakket houd je ruimte voor je reservewiel. De kofferruimte is ook hier volledig bruikbaar. De accu’s die we hier gebruiken zijn nieuwe lithium-ijzerfosfaat-cellen, ze hebben 5 jaar garantie en zijn flink energiedicht. Veel vermogen bij een laag gewicht.

Bij deze pakketten hoort dus een speciaal chassis. Bij een conversie van je eigen eend komt dit in de plaats van je bestaande chassis.

@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019
@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019
@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019

Componenten

De motor en regelaar komen uit een vrij recente Nissan Leaf, en zijn gebruikt. De motor heeft als slijtagedelen alleen twee lagers die pas na een paar ton aan kilometers vervangen hoeven te worden. De regelaar is een betrouwbaar ding dat bovendien mooi in te regelen is om de eend soepel te laten rijden. De overige componenten, zoals de lader, 12V-converter, Battery Management System zijn nieuw en komen allemaal van gerenommeerde producenten, meestal uit de automotive wereld.

 

@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019
@CV Garage Sander Aalderink 2CV6E Gris 2019

Conversie

We kunnen de conversie in een restauratie integreren, waarbij de eend geheel naar je wensen gebouwd kan worden. Ook kunnen we een bestaande eend ombouwen. We doen altijd de gehele conversie, sorry zelfbouwers…

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten of een proefrit maken met onze 2cvE? Mail naar sander@2cvgarage.nl of bel 075 6421258 .

PRIJZEN CONVERSIEonder voorbehoud
.
VERMOGENRANGEGEBR/NWPRIJS incl btw
27kWh190kmnieuwprijs op aanvraag
32kWh220kmnieuwprijs op aanvraag
37kWh250kmnieuwprijs op aanvraag
EV-chassisprijs op aanvraag
Kachelprijs op aanvraag
Snelladenprijs op aanvraag
Diverse opties mogelijk
prijs op aanvraag

Meer manieren waarop we jouw droom van elektrisch rijden kunnen laten uitkomen

RUBEN'S LAB

Ruben droomt veel van elektrische oplossingen voor allerlei types Citroëns. En realiseert ze ook. Elektrische eenden, een zacht glijdende DS, een HY die alle milieuzones binnenrijdt… een visie op een elektrische C6, om ze toekomstbestendig te maken. In zijn laboratorium gebeurt best veel.

Prijs gelijk aan omvang dromen

PROJECTEN

Binnenkort in dit theater, de projecten die we gerealiseerd hebben of nog aan het bouwen zijn. Ter inspiratie.