2cv 4×4 Sahara

€ 125.000
1962
Gris Clair
105.000 km

De 2cv 4×4 Sahara werd ooit ontwikkeld voor gebruik in lastig toegankelijke gebieden in Frankrijk en zijn koloniën. Ook in de bergen en in de sneeuw waren ze goed bruikbaar. Dat vond de heer Zuidema ook en in ’62 bestelde hij er een.

Zuidema was geneesheer-directeur bij een Nederlands sanatorium in Davos en gebruikte de eend voor woon-werkverkeer ter plaatse. Alleen in de winter, zomers gebruikte hij zijn luxe wagen. Op historische foto’s die bewaard zijn gebleven is de auto voor het sanatorium zichtbaar.

Twee Nederlandse jongens die in de jaren ’60 in het sanatorium verbleven zagen de auto vaak staan en raakten erdoor gefascineerd. In ’74 kreeg een van beide de kans de auto over te nemen en reed hem, met kentekenplaten van een andere Nederlandse eend, naar Rotterdam.

De Sahara werd daar een tijdje gereden en daarna in Groningen in een schuur opgeslagen, waar hij alleen voor het maken van wat foto’s ooit uitkwam. Na het overlijden van de eigenaar kwam de auto in 2013 in handen van de tweede “jongen”, nu iets meer op leeftijd. Hij heeft de auto geheel gerestaureerd en er een paar jaar spaarzaam mee gereden. Wegens emigratie nam hij afscheid van de Sahara.

Wij hebben de auto vervolgens op een aantal punten verbeterd en een flinke onderhoudsbeurt gegeven. Nu staat hij klaar voor een volgende liefhebber.

Hij heeft nog zijn beide originele motoren met de bijbehorende specifieke carburateurs. Ook is het reservewiel voorzien van een oorspronkelijke band met AW, de typeaanduiding voor de Sahara, erop vermeld. Verder heeft hij uiteraard alle andere specifieke details, zoals de speciaal geweven bekleding, het versterkte chassis, de tanks onder de stoelen, de pook op de vloer om twee versnellingsbakken tegelijk te schakelen en de twee contactsloten.

De auto is voorzien van een NL-kenteken en is geheel rijklaar, om zo van te gaan genieten.