2cv AZ

Verkocht
€ 15.000,-
1968
Bleu Weekend
90.000 km

In ’68 nieuw gekocht door een monteur van de Friese busmaatschappij FRAM. In de werkplaats aldaar werd hij technisch gekoesterd. De stoelen netjes onder hoezen. Daarom is het eendje zo goed bewaard gebleven. Ritjes werden voornamelijk op zondagmiddag gemaakt, waarbij de verste tochten naar Stolwijk en Den Helder voerden, zo vernamen we een paar jaar geleden van zijn zoon. Hij is zelf ook trouw eendrijder, in de laatste eend die zijn vader ooit nieuw kocht.

In ’73 werd de eend ingeruild bij dealer Kruisheer in Heerenveen en vervolgens verkocht aan een huisschilder in dezelfde plaats. In ’79 werd hij ingeruild bij een garage in Gorredijk, waar hij gevonden werd door een Citroën-liefhebber. 

Deze liefhebber stond toen aan het begin van zijn verzameling en vele zoektochten door heel Europa. Destijds waren klassieke eendjes ook al erg schaars, het gros was richting de Hoogovens vertrokken. De import van Franse eendjes was nog niet echt op gang gekomen en origineel Nederlands geleverde eendjes, uit de Belgische fabriek, begonnen langzaam gewaardeerd te raken. Om ze te conserveren werd de Enige Echte Eenden Club opgericht. Met deze eend werd de Friese liefhebber als een van de eersten lid.

Hij reed er regelmatig mee en daarna bleef hij in zijn schuur staan tot ergens begin deze eeuw. Toen kwam hij bij een volgende bevriende liefhebber terecht, waar wij het eendje technisch voor klaar maakten.

Het motortje werd aangepakt, een paar ontbrekende originele velgen werd gevonden en herspoten en er werden aandrijfassen met homokineten gemonteerd, waardoor hij veel soepeler ging rijden. Verder bleef hij geheel origineel, ongelast en in grotendeels originele lak.

Destijds was dit het reguliere model eend, in grote aantallen verkocht. Nu zijn ze schaars en zeker in zo’n originele conditie als deze. Mocht je 425cc en 18pk niet vlot genoeg vinden, weet dan dat we er (zonder dat het zichtbaar is) ook een tuning-set van 533cc op kunnen monteren. Vraag naar de voordelen.

Zie ook 2cv AZ ’67 Gris Kandahar, als je blauw te frivool vindt.