€ 15.000,-
1967
Gris Kandahar
52.000 km

2cv AZ

Eendjes werden niet voor de eeuwigheid gemaakt. De lage prijs gaf geen ruimte voor materialen van hoogwaardige kwaliteit en het bedrijfsmodel van Citroën vond het na een jaar of 8 ook weer hoog tijd voor vervanging. Ons klimaat en weinig onderhoud deden er nog een schepje bovenop, resultaat is dat er niet veel echt oude eendjes meer over zijn.

Pas vanaf de jaren ’80 en ’90 kozen mensen steeds bewuster voor het koesteren van hun eendjes. De eerdere modellen hebben dus alleen maar door toevalligheden overleefd, zo ook dit exemplaar. Alle eendjes uit die periode werden in België gebouwd, met leuke, afwijkende details en luxer dan de Franse modellen.

Twee vrienden kochten de eend in ’92, nadat ze hem vonden onder een carport in Pijnacker. Niet ver van Den Haag, waar hij bij dealer LeVelo ooit nieuw geleverd werd. 

De bedoeling was het bijzonder goed geconserveerd gebleven autootje, met maar 37.000km, weer helemaal nieuw te maken. De demontage werd gestart, maar door tijdgebrek viel het project stil. Wellicht gelukkig maar, want toen in 2004 een Citroën-specialist ingeschakeld werd om de auto weer op de weg te krijgen, adviseerde hij de auto zoveel mogelijk oorspronkelijk te houden. Origineel zijn ze tenslotte maar één keer.

Een flinke poetsbeurt, de auto weer in elkaar zetten, wat nieuwe technische delen monteren, en een paar deeltjes in de nieuwe lak zetten volstond. Met een prachtig resultaat. Hij rijdt heerlijk, de lage kilometerstand voelt bijzonder aannemelijk. Als je helemaal een detail-freak bent, dan zijn er een paar kleine zaken die je nog kunt perfectioneren, maar het is nu al een eendje om erg blij van te worden; wij zijn het in ieder geval al. 

Zijn leuke geschiedenis is in 2004 in Citroexpert opgetekend, een exemplaar wordt meegeleverd. 

Mocht je zijn 18pk en bijbehorende maximum snelheid toch een beperking vinden, dan hebben we een oplossing.  Met een 533cc set zuigers en cilinders maken we hem een stuk vlotter, zonder dat we de originaliteit geweld aandoen.