€ 6.500,-
1953
Gris
121.000 km

2cv A

Op 6 februari ’54 leverde Automóveis Citroën, de dealer in Lissabon, een Citroën 2cv A af aan de Direcçao Geral dos Serviços Pecuários. Deze overheidsdienst was gevestigd in een prachtig pand aan de Rua Vitor Cordon 4, het bestaat nog steeds, check het eens op Streetview.Deze dienst werd in 1919 opgericht om het dierenwelzijn en de hygiëne rond dierproducten te verbeteren. Een van de aanleidingen was de uitbraak van de Spaanse griep en de vele slachtoffers die de pandemie maakte. Klinkt actueel.

De ambtenaren zullen niet slechts vanachter hun bureau geregeerd hebben, ze moesten het land in. Eenvoudig vervoer was gewenst, waarmee je overal kwam, ook op hobbelige paden op het platteland. Een eend paste prima in dat plaatje. Niemand had nog haast. Gelukkig maar, want met 375cc en 9pk was een bromfiets al bijna sneller…

De volgende stap in zijn leven is de registratie, in 1967, op naam van Joaquim Maria Luiz uit Marateca, bij Palmela. Dit plaatsje ligt net ten zuidoosten van Lissabon, aan het estuarium waar de rivier de Sado in uitmondt. Deze omgeving is een nationaal park en internationaal erkend wetland. Een gematigd, vochtig klimaat, met water met een hoog zout-gehalte. Ideale omgeving om metaal te laten roesten.

Dat is dan ook gebeurd. Het eendje is door Joaquim na enige tijd stilgezet vanwege een probleem met de motor. Deze is nog steeds deels gedemonteerd. Hij verdween vermoedelijk in de hoek van een schuur. De originele grijze lak werd al eens aangevuld, ter conservering, maar het mocht niet overal baten. Sommige plekken zijn nog solide, andere flinterdun.

Maar veel is nog wel erg origineel. Het enkele achterlicht en de reflector linksachter, het kleine achterruitje, de vreemd gevormde voor(binnen)schermen, de velgen met holle rand, de dikke benzinevulpijp, geen achterklep. Allemaal typerende zaken voor de vroege eendjes, deze is uit het vierde jaar van productie. Ook heeft hij nog de motor die op het kenteken vermeld staat, zijn eerste.


Mooie vondst. Om zo te laten, of om er een nieuw leven aan te geven. We kunnen je erin bij staan.