30 05 2017

2cv AZL ’55 Fernmist Green

We hebben de eend van Jansen en Janssen gevonden! Je hebt het stripboek vast gelezen, de Juwelen van Bianca Castafiore, een avontuur van Kuifje. Hierin komen onze (anti-)helden met bolhoed aangereden in een lichtgroene 2cv AZL, uiteraard van Belgische makelij, en botsen pardoes op een vrachtwagen.

Dit type eenden werd alleen in België gebouwd, voor de Benelux en een paar andere landen. In Frankrijk werden ze niet geleverd, daar waren de eenden eenvoudiger en alleen in grijs verkrijgbaar. De AZL was destijds het summum van luxe: veel sierdelen, meegespoten bankframes, een kofferklep, achterlichten op spatborden en allerlei andere onderdelen die specifiek waren voor de Belgische modellen. Zoals het stuur, de bekleding met Schotse ruit en het “kraantjes-dashboard”.

Er hebben er destijds flink wat gereden, maar veel zijn er niet over. Zeker niet in deze conditie, slechts 21.000km en in geheel originele staat. We vonden ‘m voor het mooiste museum van Nederland, het eendenmuseum van Edwin Groen. Hij stond bij een verzamelaar, maar tot een paar jaar geleden stond hij keurig afgedekt in de garage bij de familie van de eerste eigenaar. In ‘55 werd hij gekocht bij Garage de la Collégiale in Nijvel. Tot midden jaren ‘60 heeft hij gereden, toen is hij stilgelegd, gelukkig in een droge ruimte. Hij is dan ook bijzonder goed geconserveerd gebleven, op een paar gebruikssporen na. Op de achterbank zijn die veroorzaakt door de poes van de familie, die mocht er af en toe in slapen en sloeg soms een nagel uit.

Dat hij niet echt van Jansen en Janssen is geweest had je waarschijnlijk al begrepen, maar voor de volledigheid; deze heren hebben niet echt bestaan en bovendien had de eend dan voorschade gehad… Voor meer foto’s , kijk hier

Terug naar overzicht