08 10 2015

Portret AZU

Roel is al een tijdje een van onze enthousiaste klanten. Kortgeleden berichtte hij ons over het fraai vastleggen van zijn besteleendje, we willen jullie het leuke verslag en prachtige resultaat niet onthouden:

Peter van der Ploeg is kunstschilder. Zijn atelier is in Harlingen, maar in de zomermaanden woont en werkt hij op Texel. Hij schildert portretten en landschappen – zie www.petervanderploeg.nl – en geeft workshops. Zijn stijl is realistisch en het licht in zijn werk doet denken aan de schilderijen van Edward Hopper. Hij heeft een sterke voorkeur voor de kust, en hij werkt graag op locatie. Op Texel is hij vaak met kwasten en schildersezel te vinden bij de strandopgang van Paal 12.

Toen hij mijn ’67-AZU zag werd hij meteen enthousiast. Hij roemde de vormgeving, de rondingen en de spiegelingen van de wolken in de lak, en stelde voor de AZU te gaan schilderen. Aan de hand van een paar smartphone-foto’s die als schetsen fungeerden is een eerste opzet gemaakt, en de dagen daarna heeft de AZU ook daadwerkelijk model gestaan.

Voor het schilderij is de AZU neergezet op een parkeerplaatsje in de duinen aan de weg naar de strandopgang van Paal 12. Het schilderen op locatie was niet goed mogelijk omdat het weer deze zomer zo wisselvallig was. Het paneel zou zijn weggewaaid ! Daarom is hij uitgeweken naar een geïmproviseerd atelier in een oude bollenschuur bij Den Hoorn.

En zo is de AZU, die zelf bijna een halve eeuw oud is, deze zomer vereeuwigd.

Het schilderij meet 250 bij 66 centimeter. Het hangt nu bij mij in de woonkamer. Van het hele ontstaansproces hierbij wat foto’s. Fotoalbum schilderij

Terug naar overzicht