08 01 2020

EV-chassis

Het was al langer onze droom, een chassis vol energie. Nu hebben we het gebouwd. Onze 2cvE rijdt al uitstekend en is met z’n 120km range prima bruikbaar voor de gemiddelde automobilist. Maar als je weet dat het nog bruikbaarder kan, dan wil je het ook…

Bij ons eerste model zitten de accu’s op de plek van de tank en het reservewiel, meer accu’s kunnen er niet bij zonder zitplaatsen te verliezen. Dus speelden we al langere tijd met het idee om een onontgonnen lege ruimte in de eend te gaan gebruiken voor meer accucellen, het chassis zelf. Een 2cv-chassis is in het midden een gesloten holle doos, je zou er graag energie inschenken, maar dat schijnt dan weer niet te kunnen…

Op zich hadden we het liefst accu’s hergebruikt, maar er is geen pakket te vinden dat in het chassis past zonder eronder of erboven het gebruik te verstoren. Eerder waren we al eens bezig geweest met het op maat maken van een pakket, net als bij alle EV’s samengesteld uit een soort penlite-batterijen. Het aan elkaar puntlassen bleek technisch niet eenvoudig en potentieel onbetrouwbaar en het door een gerenommeerd bedrijf laten doen was onbetaalbaar.

Dit jaar ontmoetten we een fabrikant die net een nieuw type accu’s op de markt had. Op basis van lithium-ijzerfosfaat-cellen, flink energiedicht, dus veel vermogen bij een laag gewicht. En met 5 jaar garantie. Nog mooier, ze waren zo compact dat ze binnen het volume van een chassis pasten. In het oorspronkelijke chassis zitten wat verstevigingen in de weg en zijn er wat andere bezwaren, dus hebben we er een op maat laten maken.

Het grootste deel van de accu’s zit in het centrale deel van het chassis, een klein deel op de plek van de benzinetank. Het zwaartepunt ligt heel laag en verder naar voren. Fijn voor je rijgedrag. Het gewicht neemt met maximaal 200kg toe, technisch prima haalbaar. 

We kunnen er genoeg accu’s in kwijt om een range van 250km te halen, met 37kWh. Maar je kunt ook kiezen voor een 32 of 27kWh accupakket, met 220 of 190km range. Je kunt ze allemaal combineren met onze snellader, waardoor je je accu in 20 minuten weer voor een derde vol kunt hebben, terwijl je zelf een kop koffie drinkt. Zo wordt je klassieke EV wel héél bruikbaar.

Voor meer info: info@2cvgarage.nl

Terug naar overzicht