Verkocht
€ 12.950
1977
Beige Ivoire Borely
51.000 km

AK 400

Een aantal jaren van mijn jeugd heb ik meerijdend in de achterbak van een AK 400 doorgebracht, het lekker schommelende en enige vervoermiddel in ons gezin van ’78 tot ’81. Oranje, flink krokant en met een zelfgemaakt achterbankje. Het zaadje voor Citro-enthousiasme werd gelegd.

Vandaar dat ik altijd blij word als er een mooie besteleend in het vizier komt. En dit is een mooie! Spaans geboren en getogen, in ’77 geleverd aan de op de portieren nog aanwezige eerste eigenaar, door dealer Quiles uit Villena in Alicante.

Fransisco was en is een boer op kleine schaal, maar met genoeg ruimte om zijn 2-cylinder pakezel altijd binnen te stallen. Hij werd gebruikt voor het halen van kleine bedrijfsbenodigdheden en werd echt gekoesterd, getuige zijn flink originele staat. Een paar deukjes heeft hij natuurlijk en ook is er wel eens een beetje lak toegevoegd aan beschadigde plekken. Maar roest is moeilijk te vinden, authenticiteit des te meer.

Tijdens het rijden voel je echt dat de 51.000km niet over rotspaden gereden zijn en dat de plaatselijke garage liefdevol onderhoud gepleegd heeft. Je waant je zo weer decennia terug als je er mee de weg op gaat, gebrek aan snelheid en overmaat aan rumoer speelt hierin dit keer een positieve rol. Het radiootje kent nog niet de moderniteit van FM, net zo eenvoudig als de auto zelf die niet meer pretendeert te zijn dan een eend met, in dit geval de meest ruime, laadbak.

Door pensioen van de boer mocht de AK op pad, met toch nog wat sentiment bij het afscheid. Nu staat hij hier weer klaar voor een mooie toekomst, met een bestemming die in uw handen ligt. We zijn benieuwd!