Prijs op aanvraag
1976
Ivoire Borely
12.000 km

2cv6 CT

In Spanje bouwden ze in de fabriek in Vigo ook eenden en andere modellen van Citroën. Ze weken op details af van de Franse en gebruikten vaak lokaal geproduceerde onderdelen, zoals verlichting, bumpers, ruiten en dashboard. De motoren en versnellingsbakken werden ook lokaal gemaakt, waarbij de laatste van het type was (pook achterop) dat in Frankrijk al in ’70 uit productie ging. Ook de kleuren liepen iets achter, deze kleur kom je op Franse eenden van modeljaar ’73 en ’74 tegen.

We kochten dit eendje een tijdje geleden in Spanje. Ons is verteld dat ze haar leven gesleten heeft in de buurt van Pontevedra, net boven Portugal en pal tegen Vigo aan. De afstand van de fabriek naar haar nieuwe huis was dus al niet lang, daarna heeft ze ook niet heel veel kilometers gemaakt.

Ze werd namelijk alleen gebruikt tijdens vakanties, bij het vakantiehuis van een Duitse familie. De familie ging niet heel vaak op vakantie of…de bakker en het strand waren heel dichtbij. Resultaat was in ieder geval dat de eend in 40 jaar maar 12.000km op de teller bijschreef.

Echt maar 12.000km? Wij twijfelden ook toen we haar binnenkregen. De lak was behoorlijk verweerd, er waren deuken her en der, de bekleding was lichtelijk vergaan, slijtage. Allemaal net te ver heen om het zo te laten, er moest stevig ingegrepen worden.

Maar er was nagenoeg geen laswerk aan, regen had ze dus niet veel gezien. De stoelen waren niet versleten door erop te zitten, maar door een combinatie van fragiele stof en teistering door de zon. De techniek en heel veel andere zaken wezen echt op weinig gebruik. Hoewel we er geen papieren bewijs van hebben, geloven we toch het verhaal dat de eend ons vertelde: ik heb gewoon echt heel weinig gereden!

We hebben ‘m dan ook met zorg gerestaureerd, waarbij we zoveel mogelijk originele onderdelen hergebruikten en anders zo dicht mogelijk bij het origineel bleven. Vooral voor de bekledingsstof hebben we even moeten zoeken, maar onze stoffeerder heeft er iets bijzonder fraais van weten te maken. A beauty in her 40s.