€ 37.500,-
1987
Rouge Vallelunga
635 km

2cv6 Club

We maakten al vaker mee dat mensen aan het eind van de Franse of Portugese productie gauw nog een eendje bestelden. Sommige werden gebruikt, andere gelijk weggezet, op zolder, in een schuur, in een showroom. Dat geldt ook voor deze eend, in dit geval bij Citroën-dealer Terlouw in Dalem.

Het eendje werd besteld op 24 juli ’87 bij Citroën Nederland, op 3 juli was hij al gebouwd in Levallois, bij Parijs. Rond die tijd werd besloten de 2cv-productie in Frankrijk in ’88 te beëindigen en de 2cv-fabriek te slopen. Citroën Nederland stopte de import en leverde in september de laatste exemplaren uit. Hierna kwamen er alleen nog nieuwe eendjes Nederland binnen via grijze import, vaak uit België.

Waarom de heer Terlouw de eend liet staan hebben we niet precies kunnen achterhalen. Misschien is hij kort als demo-auto gebruikt, of is hij voor privé-gebruik ingezet. In juli ’88 werd hij in ieder geval op kenteken gezet, waarna hij tot ‘16 in de showroom bleef staan, met toen 195km op de teller.

Hij stond daar tezamen met een aantal andere Citroëns, een kleine verzameling, de verkoopactiviteiten waren al begin jaren ’90 beëindigd.

Een Nederlandse verzamelaar kreeg de kans de eend te kopen. Met 28 jaar vertraging wilde hij het uit-de-showroom-rij-gevoel graag ervaren en bracht de eend daarvoor bij ons, wij brachten ‘m weer tot leven.

We verversten de vloeistoffen en monteerden een paar ronde banden, omdat die met een platte kant niet zo fijn rijden. Ook wel verbazingwekkend hoe vlot een eend na zo’n lange rustpauze weer soepel op stap gaat, Doornroosje deed er langer over de slaap uit haar ogen te wrijven.

Hierna is er ongeveer 450km aan de teller toegevoegd, tijdens een paar ritjes op mooie dagen. Nu is er weer nieuw verzamelplezier gevonden en mag dit bijna nieuwe eendje een nieuw avontuur tegemoet; statisch en wellicht museaal, of aan het begin van een heerlijke rij-carrière. Het is aan de nieuwe eigenaar.