€ 9.950,-
1974
Bleu Lagune
114.000 km

2cv4

Waarschijnlijk is het omdat ik zelf uit de jaren ’70 kom en ik ze in mijn jeugd dus in deze kleuren en uitvoeringen zag rijden, maar ik vind de seventies-eendjes toch altijd wel het leukst.

De vroegste hadden nog de knullige details, zoals de eenvoudige deursloten, het buitensluitende dak en afwijkende soepele vering. Later werd een –al dan niet geslaagde- poging gedaan te moderniseren, met vierkante koplampen, nog minder opsmuk en meer echte-auto-details als telescoop-schokbrekers en veiligheidssloten.

Maar vooral de kleuren vind ik zo lekker sprekend. Knalgeel, oranje, grasgroen of -zoals deze- lagune blauw.

Je had van ’70 tot ’78 nog de keuze tussen een 2cv4 en een 2cv6. Als je echt lekker basic bezig wilde zijn, dan nam je een eenvoudige versie van de 2cv4; niet geschikt voor op de snelweg, wel voor lokaal verkeer. Dit is er een, met een mooi huilend, hoog-toerig motortje. Ze gingen eerder stuk dan de 2cv6-jes, omdat ze geen extern oliefilter hadden en meestal hard moesten werken. Hierdoor zijn ze ondertussen best schaars en dat vind ik dan nog weer leuker.

Hij vierde het eerste deel van zijn bestaan in departement Maine-et-Loire, ergens rond Angers. We weten niet heel veel van z’n leven, behalve dat hij in ’08 naar Nederland kwam. Hij werd op de Veluwe vooral voor lokaal verkeer gebruikt, maar stond al een tijdje in de schuur toen wij ‘m vonden. 

De lak was flink verweerd, met flink wat polijsten is hij weer fris glimmend geworden. Hij heeft her en der wel wat roestplekjes opgelopen, maar voornamelijk uiterlijk. Het chassis en de bodem zijn werkelijk klokgaaf en origineel. Het interieur is op wat naden gescheurd, maar zit wel lekker. We hebben ‘m alvast een nieuw dak in kleur, verse banden en nieuwe velgen gegeven (en de oude bewaard), om te zien wat voor potentie hij heeft. We gaan ‘m technisch ook nog vertroetelen. Maar dan stoppen we even. 

Een dergelijk leuk geconserveerd 2cv4-tje komt meestal bij een echte liefhebber terecht en die wil zelf graag keuzes maken over hoe details aangepakt moeten worden, daar heb je nu nog de kans voor. Zodra jij helemaal verliefd ben geworden op dit schatje, dan denken we graag met je mee.