Verkocht
Prijs op aanvraag
1961
Vert Mélèze
54.000 km

AZS 533cc

In het Belgische Vorst werden in de jaren ’50 en ’60 de eendjes voor de Benelux gemaakt. Ook werden deze modellen, soms aangepast aan de lokale eisen, in andere Europese landen en Amerika verkocht. Deze markten waren blijkbaar iets veeleisender dan de Franse, want er was een grotere keuze in modellen en kleuren.

In de jaren ’50 werd bijvoorbeeld de AZL geïntroduceerd. Een luxere eend met sierlijsten, aluminium bumpers en -voor het eerst- een achterklep. Later werd het de AZL3, waar het getal stond voor de derde zijruit die -ook voor het eerst- op een eend toegepast werd. De Franse eenden zouden dit pas veel later krijgen.

In ’61 kwam er tussen de eenvoudige AZ en de luxe AZL een tussenmodel; de AZLS Luxe Simplifiée. Vrij snel werd dat ingekort tot AZS. Hij had wat minder sierlijsten, geen kaartenbakken in de portieren en geen derde zijruit. 

Maar wel sierlijsten op de dorpels, wieldoppen en de specifieke aluminium bumpers. Ook werden voor de Belgische modellen eigen, lokale producten gebruikt, zoals het glas, de verlichting, velgen en de bekleding, vaak met een andere print, zoals bij deze auto.

De kleuren weken vaak af van het Franse programma. Deze auto is gespoten in Vert Mélèze -een DS-kleur- die hem prachtig en fris staat.

In ’98 werd hij, op een goede basis met weinig kilometers, gerestaureerd en overgespoten. De restauratie doorstond de tijd best goed. Toch werd er kortgeleden gekozen het chassis alsnog te vernieuwen, voor een nieuw origineel exemplaar. Heel veel originele details zijn bewaard gebleven, zoals het originele dak met beugelsluitingen voor, de originele en zeldzame bekleding, met wat slijtage. Ook heeft hij de andere eerdergenoemde specifieke delen nog. 

Het maakt het een erg fraai bewaard eendje (of geitje, in het Vlaams) in een model dat vroeger de Nederlandse en Belgische straten veelvuldig bevolkte, maar nu nagenoeg uitgestorven is.

Zijn snelheid, of gebrek hieraan, vonden we echter niet bij zijn frisse uiterlijk passen, en ook niet bij de wens om hem vaak te gebruiken. Dus hebben we gedaan wat vroeger ook gedaan werd; we hebben hem opgevoerd. Maar dan wel period-correct, met een set zuigers en cilinders van 533cc en een aangepaste carburateur. Je ziet het niet, maar je voelt het zeker! Nu blijf je de vrachtwagens tenminste voor!