Verkocht
€ POA
1965
Gris Rosé
70.000 km

2cv AZAM

Is een luxe eend een contradictie?

Tja, oorspronkelijk bedoeld als nihilistisch vervoer in een opbouwend Europa. Maar in de jaren zestig volgt de ontspanning en daarmee meer keuzevrijheid en behoefte aan luxe. Dus is de eend plots in diverse kleuren leverbaar en niet alleen in grijs. Er komt er een model tussen de 2cv en DS, de Ami. En kun je dus ook, vanaf ’63, voor een iets luxere eend kiezen.

Diverse sierlijsten, wieldoppen in aluminium, beugels op de bumpers en een luxe stoffen interieur: LUXE. Vaak werd ook een centrifugaal koppeling  gemonteerd, zo ook bij dit eendje. Technisch en qua ontwikkeling waren ze verder gelijk aan hun eenvoudige broeders. Allen zijn voorzien van een 18pk 425cc-motortje en hebben in eerste instantie deurtjes verkeerd om. Een dakje in een kleur die bij de lak past en naar keuze rode, blauwe of groene Diamanté-stof is aan de AZAM voorbehouden.

Deze AZAM is van april ’65, een jaar van uiterlijke veranderingen. De deuren gingen aan de voorkant scharnieren, dat heeft dit exemplaar al. En er kwam een nieuwe grille met chevrons erboven, dat heeft dit exemplaar nog niet.  Het is dus een overgangsmodel, een middel dat Citroën regelmatig gebruikte om zijn voorraden op te maken.

Geleverd in Frankrijk en daar vast en zeker gekoesterd, kwam hij begin deze eeuw naar Nederland. In 2003 werd hij voorzien van nieuwe lak en interieur, verder hoefde er niet heel veel aan gedaan te worden. Doordat hij wat gematteerd gespoten is heeft hij nu een prachtige klassieke uitstraling.

Sindsdien is hij recreatief gebruikt en binnen gestald. Nog steeds is het een schoonheid, en met wat technische aandacht van ons is hij weer klaar voor een nieuwe periode van genieten.