Verkocht
Prijs op aanvraag
1963
Bleu Monte Carlo
59.000 km

2cv AZ ENAC

In de jaren zestig leverde de firma ENAC diverse accessoires voor auto’s, waaronder een set waarmee een 2cv een vlakke laadvloer kreeg, de achterbank opvouwbaar werd, de achterklep samen met het achterraam opende en het reservewiel onder de motorkap verdween. Hierdoor werd het een soort bedrijfswagentje, terwijl je ook de familie kon blijven vervoeren. In België werd een soortgelijk concept op de besteleend losgelaten: de AZUL en AKL Weekend.

Dit model was ook goedgekeurd als bedrijfswagen, waarschijnlijk met een bijbehorend belastingvoordeel. Hierdoor moest op de rechterflank het laadvermogen vermeld worden. Deze versie was gewoon via de dealer te bestellen en kon op de diverse uitvoeringen van de eend, van de AZAM tot de eenvoudiger AZ toegepast worden.

Dit is een AZ, herkenbaar aan een kleinere hoeveelheid opsmuk en een eenvoudig interieur met de iconische hangmat-stoeltjes. Hij is zijn leven in het noorden van Frankrijk begonnen, in departement 59. Het klimaat is daar vergelijkbaar met België en Nederland, er valt wel eens een buitje, niet de perfecte omgeving om auto’s lang goed te houden. Vanaf het begin is deze eend dan ook voorzien van een roestwerende en taaie coating op de bodem en chassis en andere delen die vocht ontmoeten. Waarom dan ook het schutbord gedaan is…?

Tot ’94 heeft hij in Frankrijk -weinig- gereden en moet hij voornamelijk binnen gestaan hebben. Anders was hij niet meer zo netjes en origineel bewaard gebleven. Hij heeft rondom nog de eerste lak, in een frisblauwe kleur die wij nog niet eerder mochten verwelkomen. Aan de binnenzijde werd de eend altijd heel dun gespoten, eigenlijk kwam er alleen wat kleur mee van het spuiten der buitenzijde. Ook daar werd gekozen voor verbeterde conservering, de binnenboel staat dan ook in de tweede of -zo u wil- anderhalfde lak.

Na ’94 heeft hij in Nederland heel droog gestaan. Eerst bij een liefhebber die ‘m stalde in de kurkdroge houtopslag van zijn bedrijf, later in de showroom van een Citroën-dealer. Nu staat hij hier trots te pronken. Wij leveren ‘m klaar voor gebruik af.