Verkocht
Prijs op aanvraag
1966
Vert Agave
67.000 km

2cv AZ ENAC

Garage Simon, Villeneuve sur Lot, valt nog net op het stickertje achter op dit eendje te lezen. M. Simon zal vast de lokale Citroën-dealer zijn geweest. Hij wees de eerste eigenaar vast op de ontegenzeggelijke voordelen van een 2cv, die nog eens vergroot werden met de ENAC-accessoires. 

ENAC leverde een vloerplaat, frame om het de achterruit met de achterklep mee te laten scharnieren, een opklapbare achterbank en een rek om het reservewiel onder de motorkap te plaatsen. Hiermee werd het een zakelijk bruikbaar autootje, wat ook weer fiscaal voordeel bood. De laadgewichten moesten in dat geval op de zijkant vermeld worden.

Deze Commerciale-set was direct ingebouwd bij de dealer te bestellen. Door de week werden er zaken mee gedaan, in het weekend kon de familie ermee op stap.

Het eendje bracht de vorige eeuw in de Lot door. Begin deze eeuw kwam hij naar Nederland, werd geïmporteerd en technisch onderhouden. De nieuwe eigenaar nam ‘m vervolgens mee naar zijn huis in de Vaucluse. Hier werd hij tijdens vakanties gebruikt, maar kwam uiteindelijk stil te staan. In een schuur wachtte hij weer een nieuw leven af. Wij werden aan het eendje voorgesteld en namen ‘m opnieuw mee naar Nederland. 

Waar Disney menselijke eigenschappen en emoties aan dieren toedicht, doe ik dit stiekem ook wel met eenden. Ik vind dit eendje een ondeugende uitstraling hebben, in ’66 had men het guitig genoemd. Hij straalt uit klaar te zijn voor nieuw avontuur, waarbij wij het hem zouden gunnen dat dat zoveel mogelijk in zijn huidige staat is. Zijn verweerde kleed in dit fraaie groen staat ‘m goed. De bodem, techniek en interieur behoeven wel wat werk, maar het is mooi overzichtelijk. 

Een eerste teken van nieuw leven werd vlot gegeven, het motortje startte binnen 10 minuten, zonder een pluim rook te geven. Erg bemoedigend. Hoe en bij wie nu verder?