Verkocht
Jaune Panama

2cv AZ

Elke verzameling begint ergens. De mijne -en daarmee uiteindelijk mijn garagebedrijf- begon bij een 2cv6 Spécial Bleu Lagune uit ’82. Ik kocht ‘m in ’92 en heb ‘m nog steeds.

Dit eendje werd begin jaren ’70 gekocht door een verzamelaar in de dop, in Nederland. Hij reed ermee, vond het prachtig en werd ernstig Citrofiel. Daarna volgden nog veel meer A-types, DS-en en nagenoeg elk type dat in de tweede helft van de vorige eeuw gemaakt werd. Hij vond ze door heel Europa, maar vooral in Frankrijk. Een tijd geleden hebben we al eens een deel van de verzameling naar nieuwe eigenaren geholpen. Een paar jaar geleden ruimden we ook een groot deel van de schuur op. Buiten heel veel onderdelen stond daar ook dit eendje, in onderdelen. We vonden ‘m prachtig en namen ‘m mee.

Ooit -in de jaren ’80- was er een plan om ‘m te restaureren. Alle delen werden netjes gesorteerd in het rek gezet en toen viel het project stil. Wij haalden bijna 40 jaar later de spullen weer uit het rek en zetten ‘m weer in elkaar. Een paar delen zijn zoekgeraakt of voor een andere eend gebruikt, maar hij is bijna helemaal compleet.

Hij heeft wat roest op het plaatwerk. Laat je ‘m zoveel mogelijk zo of restaureer je ‘m? De bodem en het chassis zijn heel goed te herstellen, de missende delen vinden we er wel weer bij. Maar het zijn bijna allemaal keuzes die je maar één keer kunt maken, hij is tenslotte maar één keer origineel. We vertrouwen ons eigen kompas best goed in dergelijke keuzes, maar we vinden het veel leuker om het samen met een nieuwe eigenaar te doen.

Gebouwd in België, met allemaal specifieke Belgische details. Het eenvoudigste model, de luxere hadden sierstrips en aluminium bumpers. Maar wel in een geweldige kleur, waar de Franse ribbelkappen slechts in 3 tinten grijs of grijsblauw verkrijgbaar waren. Een origineel Nederlandse ribbelkap. Hoe vaak kom je dat nou tegen? Nou, heel zelden! Grijp dus je kans, als dit je droom is. 

Het heeft onze zeer sterke voorkeur dat dit eendje in Nederland blijft, dus Hollanders; zet ‘m op!